Erfgebonden energie

Comfortabel en energiezuinig wonen

Energiehuishouding binnen eigen erfgrens
De complete energiehuishouding wordt binnen eigen erfgrens geregeld.
De gehele energiehuishouding draait op een energienetaansluiting van slechts 10 Ampère!
Deze energieaansluiting is dezelfde aansluiting als die van een lantaarnpaal. Lees hier een artikel vanuit de Stentor over deze aansluiting. 

Een unieke woning vanuit de bouw en energie installatie, waardoor wij en Allure Bouw kunnen laten zien dat het ook anders kan binnen het energiezuinig wonen. Een uniek concept!

Meer weten over de ervaringen van de bewoners? Lees dit interview.
Vakblad Warmtepompen heeft een stuk geschreven over deze woning. Lees hier meer.

Kijk realtime mee in deze woning
EPN-_dsc5345-accupakket-woning-Folmer-Nunspeet-LR-1.jpg

Hoe werkt dit concept?

10 Ampère woning

Een complete installatie bestaat uit een warmtepomp, pv-panelen en een energiemangementsyteem. Deze wordt aangestuurd door een eenvoudig te gebruiken display aan de muur: de th-TOUCH. Door de weersvoorspelling van het KNMI, kijkt het systeem wat de weersverwachting is. Op basis van de voorspelling rekent het systeem uit of de accu helemaal gevoed moet worden, maar ook of de temperatuur in de woning alvast iets hoger gezet moet worden. Hiermee wordt het verbruik van de nacht gecompenseerd.
 

Als er in de weersvoorspelling wordt opgegeven dat de zon de volgende dag genoeg schijnt, dan wacht het systeem met schakelen tot de volgende dag. Wordt er meerdere dagen achter elkaar geen zon verwacht, dan bepaalt de th-TOUCH wanneer het beste moment is om energie in te kopen. Op het moment waarop het stroom het goedkoopst is, wordt er energie ingekocht en laadt het systeem de accu van de woning om de volgende dag daarmee optimaal comfort te leveren. 

Welke concepten hebben wij gebruikt?

10 Ampère woning

Inmiddels is deze prachtige 10A-woning (lantaarnpaalaansluiting) in gebruik genomen en de bewoners zijn super positief! Ze genieten van deze bijzondere woning, zonder in te hebben moeten leveren op hun wooncomfort. Optimaal comfort en een zeer lage energienota.

Deze woning is voorzien van een Ecoforest Compact 1-9 kW warmtepomp, die voorzien is van onze unieke HTR-technologie. In deze warmtepomp zit een geïntegreerde RVS tapwaterboiler, die de bewoners voorziet van 165 liter warm tapwater.
 

De th-TOUCH is een slimme touchscreen thermostaat én het bedieningspaneel voor de ecoGEO warmtepomp. De th-TOUCH is zeer uitgebreid en geeft o.a. temperaturen, druk, COP en SPF zeer eenvoudig weer. Deze th-TOUCH koopt slim energie in aan de hand van de weersvoorspelling van het KNMI.

De SolaX Power Hybride omvormer is in dit concept toegepast, voor het opslaan van de zonne-energie. Door het grote oppervlak van het dak die volledig vol is gelegd met zonnepanelen, is deze omvormer essentieel. De SolaX Power Hybride omvormer regelt de stroomverdeling: moet er stroom naar een apparaat of moet de stroom juist opgeslagen worden.

 

E-control is de web- en app applicatie van Eplucon voor beheer op afstand en monitoring van alle data punten gedurende een periode van maximaal 8 jaar. E-control maakt de energiestromen inzichtelijk binnen de woning en geeft een exact beeld van het rendement van de woning. De warmtepomp wordt slim aangestuurd door middel van tweedaagse weersvoorspelling op postcode om bij voorbaat de warmte- of koude overdag te bufferen in de vloeren. E-control is dus het web- en app systeem achter de th-TOUCH thermostaat van Eplucon.  

Kijk realtime mee in deze woning

Precies weten

hoe de 10-Ampère-Woning functioneert

10-Ampere-woning-video.jpg

Om de werking van de 10 Ampère woning zo eenvoudig mogelijk uit te leggen, hebben we een eenvoudige animatie gemaakt. 

bekijk de video
Koos Folmer
Alles weten over de 10-Ampere-Woning

Koos Folmer

0341 - 371 030

k.folmer@eplucon.nl

Uitgelicht

nieuws & relevante onderwerpen

Op de hoogte blijven van onze laatste ontwikkelingen? Volg ons op LinkedIn!

lees meer